Filmtips: Star Wars – The Force Awakens

Star Wars – The Force Awakens är den sjunde av de berömda Star Wars filmerna. Serien debuterade i 1977 med originalfilmen vilken delar namn med resten av serien. Kort efter att denna film gjort succé på den vita duken producerades två uppföljare, Rymdimperiet slår tillbaka (1980) samt Jedins återkomst (1983). Efter att Star Wars gjorts till trilogi lade Lucasfilm ned arbetet på serien i 22 år, fram tills år 1999 när Episod I – det mörka hotet släpptes. Denna film, följd av Episod II – Klonerna anfaller och Episod III – Mökrets hämnd, är en så kallad prequel till de första tre filmerna. En prequel är, till skillnad från en se – quel, en uppföljande film vilken kronologiskt sett utspelar sig innan de första filmerna.

Vad Star Wars handlar om i stort sett hör man nästan på namnet. Star Wars översätter från originalspråket engelska till Stjärnornas krig, vilket är precis vad som pågår i filmerna – ett krig i rymden. Kriget, vilket utspelar sig i en okänd främmande galax, pågår mellan två sidor vilka är de goda och de onda. De onda leds av kejsaren, som har motstånd från rebellerna. Bland rebellerna, de goda, finner vi några av huvudkaraktärerna som Luke Skywalker, Leia Organa, Han Solo, Yoda, Chewbacca och Obi wan kenobi.

The Force Awakens är då den sjunde av dessa filmer och hade premiär den 16 december 2015. Till skillnad från de tre senaste filmerna är The Force Awakens en sequel till de tre originalfilmerna. Denna film utspelar sig trettiofem år efter Jedins återkomst (1983). The Force Awakens är den första filmen i vad som kommer att bli en sequel – triologi. Då Darth Vader och Darth Sidious, de onda i föregående filmer, är döda så kommer dessa inte vara en del av filmernas storyline. Luke Skywalker och Han Solo är några bekanta ansikten vi får möta i denna film vilken även innehåller yngre skådespelare vilka inte figurerade i de tidigare filmerna.

I The Force Awakens möter vi, precis som i tidigare filmer, Harrison Ford som Han Solo, Mark Hamill i rollen som Luke Skywalker och Carrie Fisher som Princess Leia. Nya skådespelare inkluderar Adam River som Kylo Ren, en av huvudpersonerna i den senaste filmen, Daisy Ridley som Rey och John Boyega som Finn. De tre sist nämna är bara några av de många frächa ansikten vi får möta i The Force Awakens. Dessa är även vilka den nya ploten cirkulerar runt medan de gamla skådisarna är lite mer av bakgrundskaraktärer i den nya filmen.

Till följd av att Star Wars filmerna blivit en så stor succé över hela världen har merchandise i form av allt du kan tänka dig tillverkats. Muggar, TV spel och halloweenkostymer är bara en bråkdel av alla dessa produkter. Dessa objekt har gett Lucasfilm ytterligare miljontals dollar utöver de enorma vinster alla Star Wars filmer gjort. Filmerna har dessutom tilldelats 45 priser och utöver detta nominerats till ytterligare 28. Dessa priser inkluderar Oscar för bästa visuella effekter, Oscar för ljud, Saturn Award för bästa smink samt mycket mer.