Filmtips: Minioner

Minioner är en Amerikansk tecknad film producerad av Christ Melendrandi och Janet Healy för produktionsbolaget illumination Entertainment. Filmen är en spin off av succéproduktionerna Dumma Mej och Dumma Mej 2 där Minionerna även figurerar. I Dumma Mej filmerna är Minionerna den onde gubben Grus små hjälpare i hans plan att bli ondast i världen. De små gula varelserna vi kallar för minioner försökte då bland annat att med Grus hjälp krympa månen för att sedan resa till rymden och sno den. Filmen Minioner följer då dessa karaktärer exkluderat Gru då filmen utspelar sig ett antal år innan de träffat sin mästare. Filmen hade först premiär den 11 juni 2015 i London, England respektive 1 juli i Sverige.

Filmen utspelar sig år 1968, vilket gör filmen till en prequel till Dumma Mej 1 och 2. Minioner är uråldriga varelser som har funnits på vår jord från den tid den var ny och har utvecklats från encelliga organismer till de gula varelser de är idag. Minonernas syfte i livet är att hjälpa onda masterminds, detta med Napoleon som exempel. När minionerna en dag blir trötta på att betjäna onda masterminds bestämmer dem sig för att flytta in i en grotta i Antarktis och är bosatta där fram tills att minionerna Bob, Stuart och Kevin bestämmer sig för att ge sig av. Trion reser till ett slags möte i Orlando för superskurkar där de träffar Scarlet Overkill och gör henne till sin nya mästare. Scarlet Overkill, bosatt i England, tvingar minionerna att sno St. Edwards krona från Drottning Elisabet ll vilket sätter igång ett stort drama.

När Bob av misstag crashar in i den berömda Sword in the Stone och drar ut svärdet blir han krönt till kung. Han abdikerar senare för att överlämna tronen till Scarlet Overkill då hon är hans mästare. Scarlet Overkill fängslar och torterar minionerna tills de lyckas fly i syfte att säga förlåt till henne. Minonerna försöker sedan fly ut ur slottet men Bob och Stuart blir fångade av Scarlet som hotar att döda dem om inte Kevin, den tredje minionen, genast återvänder. Han går då till Scarlets hus och snor några prylar samt använder sig av förstorningsmaskinen för att gör sig själv stor. Kevin räddar sedan Bob och Stuart och ger tillbaka tronen till Drottning Elisabeth. Drottningen belönar var och en av minonerna med en liten present som tack för sitt jobb. Filmen slutar med att Gru kommer och snor kronan och flyger iväg och minionerna bestämer sig för att han är deras nya mästare.

Planering för filmen började efter Dumma Mejs succé i 2012 och planerades att ha premiär i 2014, ett datum de inte lyckades hålla. Med sin budget på 74 miljoner Amerikanska Dollar (USD) eller cirka 616 miljoner Svenska Kronor (SEK) har filmen tjänat 1.159 miljarder Dollar vilket kan jämföras med 9.641 miljarder Svenska Kronor. Bland rösterna finner vi Pierre Coffin som huvudpersonerna Kevin, Bob och stuart, Sandra Bullock som Scarlet och Jon Hamm i rollen som Herb overkill, Scarlet overkills make.