Filmtips: Insidan ut

Insidan ut är en animerad Disney- och Pixar film regiserad av Amerikanen Pete Docter vilken hade premiär den 18 maj 2015. Filmens plot är att den unga flickan Riley Andersens känslor blivit personifierade i form av små figurer, en figur var för känslorna glädje, sorg, rädsla, ilska och avsky. Regisör Pete Docter påbörjade sitt arbete under året 2009 då han började märka ändringan i sin dotters beteende och humör, varifrån han fick idén att personifiera Rileys känslor vilka är menade att efterlikna Petes dotters. Filmen utvecklades dessutom tillsammans med ett antal psykologer, bland annat Dach Keltner från University of California, Berkley. Filmen hade som sagt premiär den 18 maj 2015 där den visades på den 68:onde filmfestivalen i Cannes. Filmen hade sedan officiell premiär i USA, där den för övrigt var skapad, den 19 juni samma år.

Igenom filmen får vi se hur de små figurerna vilka var och en representerar en egen känsla påverkar Riley Andersens livsbeslut, både stora såväl som små. Vi får följa hennes uppväxt och se hur Glädje försöker bevara den välkomnande känslan från hennes säkra barndom och hur var och en av känslorna gör sin inverkan på viktiga beslut Riley bör ta och därmed hur hennes liv utspelar sig. Huvudpersonen Riley symboliserar oss alla på ett sätt eller annat, historian baseras inte på en specifik person utan mer människans förhållningssätt till sina känslor i allmänhet. Rykten går om att namnet Riley valdes då det är ett unisexnamn, ett namn alla kön kan besitta, i just det syfte att göra Riley till en symbol för människor och inte specifikt nioåriga flickor.

Den animerade filmen är 94 minuter lång och klassificeras som en film i drama/comedy genren. Drama/comedy, på engelska även känt som dramady, blandar olika element och kännetecken från bägge drama och komedi för att skapa en tredje subgenre. Filmen klassas som familevänlig och är skapad som barnfilm. Detta även då äldre kan ha lättare att finna den djupare meningen med filmen. Filmen är producerad av Pixar Animation Studios vilka är kända för sina barnfilmer som bland annat Monsters Inc. Insidan ut släpptes av Walt Disney Pictures vilket är ännu ett känt namn inom barnfilmsbranchen. Filmen är som sagt skapad av två av de största filmmakarbrancherna vilka har tidigare nämnvärda suceér gömda i väskan. Dessa inkluderar Toy Story (1999), Hitta Nemo (2003), Bilar (2006) och Wall-E (2008).

Filmen var inte bara en succé ur tittarnas och kritikernas ögon, utan stora ekonomiska vinster gjordes även på storsäljaren. Efter en vecka på vita duken hade Insidan ut värvat in 90.4 miljoner Amerikanska Dollar vilket kan jämföras med 752,7 miljoner Svenska Kronor. Filmens så kallade “Box Office”, antalet kapital en film tjänar, ligger idag på cirka 900 miljoner Amerikanska Dollar (USD) vilket då har ett värde av cirka 7,5 miljarder Svenska Kronor (SEK). Efter ett år av tillgänglighet för allmänheten har Insidan Ut hunnit förvärva ett antal prestigefyllda priser, dess inkluderar bland annat en Academy Award, Critics’ Choice Award, Golden Globe Award, BAFTA Award med mera. Alla av de föregående priserna innebär en stor ära inom filmindustrin.