Filmtips: En man som heter Ove

En man som heter Ove är en film vilken är baserad på boken med samma namn. Författaren av romanen heter Fredrik Backman och publicerades 2012 och filmatiserades senare av regisören Hannes Holm år 2015. Filmen, som klassificeras som drama, hade premiär 25 December 2015 och nominerades därefter till sex olika kategorier i Guldbaggen 2016, bland dessa årets bästa film. Rollen som Ove, en 59 årig surig man, spelas av den svenske skådespelaren Rolf Lassgård.

Huvudkaraktären Ove är som sagt 59 år och minst sagt en sur individ. Han lever ensam med sin katt och har inga tankar på att skaffa sig någon hustru eller vänner, han trivs i sitt antisociala, ensamma liv. Ove fungerar inte riktigt ihop med människor, i princip allt och alla stör honom och han är inte rädd för att visa det. Ove gillar inte folk, och folk gillar inte Ove. Detta till den dag Parvaneh med familj flyttar in i Oves område och en oväntad vänskap bildas.

Även om boken klassas inom drama genren har författaren Fredrik Backman skrivit den med humor och använt sig av välkända stereotyper för att gestalta karaktärerna. Ove till exempel kan vi nog alla känna igen i någon av våra bekanta, kanske i en surig granne eller hatad farbror. Att använda sig av dessa stereotyper bidrar till den humoristiska aspekten av boken såväl som det faktum att folk lättare kan relatera till boken om de känner igen sig i den.

Boken såväl som filmen är svensk och har svenskt tal, så den passar även för dig med mindre kunskaper inom det engelska språket. Filmen är perfekt för dig som gillar en lätt melankolisk drama med en hint av humor. Filmen är inte en komedi, så du som letar efter ett gott skratt kan fortsätta leta. Folk födda i mitten av första halvan av 1900 talet kan lättare relatera till Ove men filmen passar folk i alla åldrar, exkluderat småbarn.

Rolf Lassgård, människan bakom Ove, är en hyllad svensk skådespelare. Rolf föddes den 29 mars 1955 i Östersund och deltog i Statens Scenskola i malmö mellan åren 1975 och 1978. Rolf slog igenom som skådespelare år 1991 i filmen Min store tjocke far. Många svenskar känner antagligen igen Rolf Lassgård som kommissarie Kurt Wallander från dramaserien Wallander. Rolf fick efter sin roll i En man som heter Ove en nominering i Guldbaggens pris om bästa manliga huvudroll och vann.

Parvaneh gestaltas av den svensk-iranska skådespelerskan Bahar Pars. Hon föddes i Iran och är nu en framgångsrik skådespelare samt regisör bland annat känd för filmen Rinkebysvenska vilken hon personligen regiserat. Denna film prisbelönades av STOCKmotion 2015 för årets bästa film. Mellan åren 2003 till 2007 studerade Pars för att bli skådespelare hos Teaterhögskolan i Stockholm.

Så om du är sugen på att se en drama om allt från småsaker som hurvida Saab är den bästa bilen till djupa frågor om livet och hur en vänskap mellan två helt motsatta individer byggs upp kanske “En man som heter Ove” är den filmen som spelas på din TV denna fredag.