Filmtips: Den gode dinosaurien

Filmen Den gode Dinosaurien är en Pixar och Disney producerad film från år 2015. Filmen är en animerad barnfilm precis som majoriteten av andra Pixar/Walt Disney produktioner. Den gode dinosaurien är en Amerikansk äventyr/fantasy/dramakomedi och hade premiär i USA den 25e november 2015. I Sverige debuterade filmen i biosalongterna runt om i landet den 6 januari 2016. Den 100 minuter långa filmen skapades av manusskrivare Meg LeFauve, producenten Denise Ream och regisör Peter Sohn tillsammans med Pixar och Disney. Filmen gjorde en vinst på 66 miljoner dollar då biljetter såldes för 266 miljoner dollar och budgeten låg på 200 miljoner dollar. Andra exempel på Pixar/Disneyfilmer är Bilar (2006), Insidan ut (2015) och Hitta Nemo (2003).

Filmens plot är väldigt simpel då det faktiskt är en barnfilm. Dinosaurien Arlo, vilken då är “den gode dinosaurien”, lever i ett alternativt universum i vilken dinosaurierna aldrig dog ut. Som man får lära sig i förskolan utrotades dinosaurierna långt innan människans existens av en meteriod som crashade in i jorden, detta är då en händelse vilken aldrig inträffade i detta universum. Arlo lever med sin far fram tills det att han förlorade sin kära pappa i en tragisk olycka. Arlo faller sedan ner i en hård ström och flyter långt bort från sitt hem, en resa på vilken han på vägen tillbaka stöter på människor. Det faktum att dinosaurierna aldrig utrotades stoppar inte människan för att utvecklas och tvingar då de två arterna att samexistera. Arlo döper människorna till “prickar”, han har ju aldrig hört begreppet människa.

Då filmen Den Gode Dinosaurien är animerad anställer Disney/Pixar skådespelare för att låna ut deras röster till de tecknade figurerna. På originalspråket engelska spelas rösterna av följande: Raymond Ochoa som Arlo, Lille Arlo av Jack McGraw, Pricken av Jack Bright, Tugg av Sam Elliot, Mia av Anna Paquin och Måns av A.J Buckley. Respektive lista på Svenska lyder som fölande; Zeth Nätterqvist som Arlo, Jordi int Panis som Lille Arlo, Anders Ahlblom Roseldahl som Tugg, Nour El-refai som Mia och slutligen Björn Bengtsson som Måns. Fler figurer figurerar i filmen men dessa är de största rollerna.

På Disney Stores hemsida går det att köpa Merchandise och fanobjekt från Den gode Dinosaurien. Exempel på vad som finns inom utbudet är dockversioner av Arlo, Butch och Pricken, väskor med tryck från Den goda Dinosaurien, T shirts med tryck på olika karaktärer från filmen samt köksobjekt som tallrikar, muggar och underlägg med bilder på Arlo och resten av karaktärerna. Liknande produkter finns även att köpa på den svenska leksaksaffärskedjan BR leksaker.

Filmen har vunnit fem prestigefyllda utmärkelser och dessutom blivit nominerad till ytterligare 39 sådana. Vinsterna inkluderar ett Annie award för “Outstanding Achievement in Animated Effects in an Animated Production” (2016), BMI Film & TV Award (2016) för “Film Music” samt tre Visual Effects Society Award (2016) för följande; Outstanding Visual Effects in an Animated Feature”, “Outstanding Created Environment in an Animated Feature” och “Outstanding Effects Simulations in an Animated Feature”.